top of page
influencer-marketing.jpg

III.III MEDIAWIJSHEID

3.3.1 De docent toont aan dat hij creatief, kritisch en bewust kan omgaan met actuele media.

Ik vind het leuk om regelmatig nieuwsberichten te behandelen in de les, zoals een bericht dat ik tegen ben gekomen op NOS of nu.nl (bijlage 3.3.1.a). Ik bespreek dan met de leerlingen wat zij van het bericht vinden: wat valt op, wat is goed aan het bericht en wat is minder goed?

​

Daarnaast vind ik het belangrijk om te hebben over de betrouwbaarheid van bepaalde nieuwssites (en kranten). Ik bespreek de verschillen tussen NOS en bijvoorbeeld De Volkskrant. 

III.III Mediawijsheid: Welcome

3.3.2 De docent toont aan inzicht te hebben in de manier waarop de digitale  wereld invloed heeft op de opvoeding van jongeren.

De laatste jaren zie je steeds meer vloggers (of Youtubers). Deze mensen plaatsen dagelijks filmpjes op YouTube, waarin zij vertellen over hun leven of over voorwerpen die zij gebruiken of gekocht hebben. Deze vloggers zijn erg beïnvloedbaar; veel jongeren kopen bijvoorbeeld de spullen die deze vloggers ook hebben. Dit onderwerp is erg geschikt om een onderwijsleergesprek over te voeren. Ik wil mijn leerlingen bewust maken van de invloed die deze mensen hebben en wat zij willen bereiken met de filmpjes, want het gaat niet altijd alleen om dat de vloggers het leuk vinden dat hun filmpjes worden bekeken: soms willen zij ook verdienen aan de kijkers. Natuurlijk zijn er ook positieve kanten aan de filmpjes die vloggers posten: jongeren kunnen herkenning vinden en worden geïnspireerd om bepaalde dingen te ondernemen.​

​

'Influencer' is ook een steeds groter wordend concept: mensen die betaald worden of gratis spullen krijgen om reclame te maken op bijvoorbeeld kledingsites of Instagram. Influencers kunnen ook vloggers zijn, met een invloed die hierboven is omschreven.

​

Een positief punt aan de digitale wereld is dat leerlingen elkaar snel kunnen bereiken; als er iets aan de hand is, kunnen zij iedereen snel op de hoogte brengen. WhatsApp is een makkelijk en snel systeem om online met elkaar te praten. 

​

Als laatst is sociale media een mooi middel om leerlingen bewust te maken van diversiteit. De leerlingen zien veel voorbij komen op hun sociale media-accounts, waardoor zij veel verschillende mensen zien en makkelijker gewend raken aan de diversiteit die de wereld te bieden heeft.

III.III Mediawijsheid: Welcome

3.3.3 De docent toont aan dat hij voor leerlingen geschikte en betrouwbare digitale leerbronnen kan selecteren, passend bij hun leeftijd, sociaal- emotionele en morele ontwikkeling.

Ik vind het leuk om regelmatig nieuwsberichten te behandelen in de les, zoals een bericht dat ik tegen ben gekomen op NOS of nu.nl (bijlage 3.3.1.a). Ik bespreek dan met de leerlingen wat zij van het bericht vinden: wat valt op, wat is goed aan het bericht en wat is minder goed?

​

Verder zijn Wikiwijs (bijlage 3.3.3.a) en LessonUp (bijlage 3.3.3.b) handige websites om lesmateriaal vandaan te halen, voor allerlei verschillende doelgroepen.

III.III Mediawijsheid: Welcome

3.3.4 De docent toont aan dat hij leerlingen bewust kan maken van de meerwaarde en risico’s van internetgebruik.

Ik leg leerlingen uit hoe zij kunnen bekijken of een bron betrouwbaar is en gebruik hiervoor de website: www.webdetective.nl (bijlage 3.1.2.a). Ook bespreek is regelmatig nieuwsartikelen en vraag naar de meningen van leerlingen hierover (bijlage 3.3.1.a).
Verder vind ik het belangrijk dat leerlingen weten wat zij beter wel of niet op internet kunnen plaatsen. Op de site: www.mediawijsheid.nl staan veel artikelen gewijd aan veilig omgaan met sociale media (bijlage 3.3.4.a).

III.III Mediawijsheid: Welcome

3.3.5 De docent toont aan dat hij zich bewust is van online pestgedrag en bekend is met de geldende protocollen.

Een aantal maanden geleden heb ik een les gegeven over pesten en de effecten hiervan. Ik heb de leerlingen een kort filmpje laten zien over pesten en heb daarna een onderwijsleergesprek gevoerd met de klas (bijlage 3.3.5.a en 3.3.5.a.1). Toen hebben we ook de film Cyberbully gekeken (bijlage 3.3.5.b).

III.III Mediawijsheid: Welcome

3.3.6 De docent toont aan dat hij zijn leerlingen bewust om kan laten gaan met de mogelijkheden van internet en sociale media ten behoeve van het eigen leren.

Om de leerlingen bewust te maken van de mogelijkheden op sociale media, besteed ik een les aan berichten die geplaatst worden op het internet. Zo heb ik een keer aan een klas gevraagd of zij voor de volgende les allemaal een Tweet, Instagrampost of Facebookpost wilden meenemen naar de les. Tijdens die les gingen de leerlingen in tweetallen hun bericht behandelen, door te kijken naar het doel van het bericht, wie het bericht heeft geplaatst en wat voor taal die persoon gebruikt (spreektaal/schrijftaal, bepaalde woorden die vaak alleen online worden gebruikt) en wat het effect kan zijn van het bericht.

III.III Mediawijsheid: Welcome

Follow

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Ellen de Jager. Proudly created with Wix.com

bottom of page